Kirjallisuuteen ja historiaan painottuva opintomatka Lontooseen

äidinkielen ja kirjallisuuden kurssi 8

Matka leirikoulumaan kulttuuriin, kirjallisuuteen

 

Agatha Christie, Charles Dickens, Arthur Conan Doyle, William Shakespeare, Virginia Woolf

 

 

Elisabethin ajan kuuluisimpia henkilöitä on näytelmäkirjailija ja runoilija William Shakespeare (1564-1616). Kurssin ja opintomatkan tavoitteena on tutustua Shakespearen elämänvaiheisiin; hänen näytelmistään tulevat tutuiksi Romeo ja Julia ja Rikhard III.

Shakespeare kuoli vuonna 1616. Hän on kenties maailman arvostetuin näytelmäkirjailija; hänen näytelmiään esitetään yhä kaikkialla. Niistä tehdään menestyselokuvia. Kirjailijat, kuvataiteilijat ja säveltäjät ovat saaneet aiheita hänen tuotannostaan. Pääsemme kuuntelemaan Prokofjevin musiikkia Mika Jaakolan tulkitsemana.

Lontoossa vierailemme muun muassa Shakespearen teatterissa ja museossa.

 

Charles Dickens (1812-1870) oli tulisieluinen pienten ihmisten puolestapuhuja. Hän tunsi omakohtaisesti kurjuudessa ja ahdingossa elävän Lontoon, ja varsinkin köyhien lasten kohtalo oli lähellä kirjailijan sydäntä. Lapsen sielunelämän kuvaajana Dickens suorastaan hämmästyttää uudenaikaisuudellaan. Kurssilla tulevat tutuksi Dickensin elämänvaiheet ja teoksista Oliver Twist. Lontoossa etsimme kirjailijasta lisää Dickensin kotimuseosta.

 

Sir Arthur Conan Doylen romaanien etsivä asui Baker Streetillä Lontoossa. Tämä vuoden 1815 rakennus on muutettu Holmesin asunnon kaltaiseksi: huoneet on kalustettu kirjojen mukaan. Tulijaa tervehtii Holmesin ”taloudenhoitaja”. Opintomatkalla sukellamme Holmesin maailmaan, tutustumme kirjailijan elämänvaiheisiin ja teoksiin.

 

Virginia Woolf (1882-1941) on 1900-luvun kirjallisuuden mestarillisimpia sisäisen monologin ja tajunnanvirran taitajia. Hänen tyylinsä on harkittua, yleensä kevyen ironista ja musikaalista. Hänen tunnettuja romaanejaan on Rouva Dalloway, Oma huone, Majakka. Tutustumme myös romaaniin Tunnit, joka elvyttää uudelleen henkiin Woolfin romaanin Mrs. Dalloway.

 

Kuuluisa Lontoossa keskeytyksettä 39 vuotta esitetty näytelmä Hiirenloukku perustuu Agatha Christien kertomukseen Kolme sokeaa hiirtä. Katsomme Lontoossa teatterissa näytelmän. Tarinaan ja kirjailijaan tutustumme jo Suomessa.

 

Teemme haastatteluja paikan päällä Kuulumisten välissä julkaistavaan kirjallisuusliitteeseen ja etsimme lisää tietoa esseiden kirjoittamista varten.

 

Kurssin työt

Jokainen tutustuu kurssilla syvällisesti kahteen kirjailijaan ja lukee kaksi teosta.

·        Pääessee omasta teoksesta ja kirjailijasta. Esitelmä parityönä. Aamunavauksia.

·        Toinen essee Agatha Christien Hiirenloukosta/Wirginia Woolfin teoksesta. Ryhmäesitelmä.

·        Kulttuuritoimittajana Lontoossa, lehtijutun tekeminen: haastattelu ja valokuva. Työpari. Molemmilta kuitenkin oma juttu.

·        Esiintyminen työnäytepäivänä: Dickens huone (Jenni, Jolinda) Shakespeare huone (Anna, Ruut), Sherlock Holmes huone (Mari, Anu), Wirginia Woolf huone (Elina, Maria)

·        Johtokunnan kokoukseen osallistuminen

·        Opintosalkun kokoaminen

 

Äidinkielen kirjallisten töiden tavoitteena on hioa ja kerrata omaa kirjallista ilmaisua ylioppilaskokeessa tarvittavien taitojen suuntaisesti.

 

Viikko 8-9

Ryhmiin jakaantuminen, kurssin esittely. Rakastuneen Shakespearen katsominen. Kirjojen lukeminen alkaa.

 

Viikko 11

Kirjailijoihin tutustuminen. Pääromaanien lukeminen. Esitelmät valmiiksi. Tietoa esseen tekemisestä.

 

Viikko 12

Esitelmät

Maanantaina Shakespearet

Tiistaina, auditoriossa 22. maaliskuuta Dickens, Sherlock Holmes

 

Viikko 13

Etsimme tietoa Agatha Christiestä ja Wirginia Woolfista, romaanit on luettuna. Tietoa tarvitaan esseen tekemisessä.

 

Viikko 14

Esitelmä 4.4 Agatha Christiestä ja Hiirenloukusta + teatterista (Jenni, Jolinda, Anna, Ruut)

Esitelmä 5.4 Wirginia Woolfista ja hänen teoksistaan (Mari, Anu P, Maria, Elina, Anu H)

 

Aloitamme lehtijuttuun valmistautumisen.

Minkälainen lehtiartikkeli matkalta valmistuu? Miten alan sitä valmistella? Työpari alkaa etsiä omiin aiheisiin taustoja. Minkälaisia lauseita kirjoitan? Mikä on näkökulma? Ketä haastattelen? Minkälaisia kysymyksiä teen? Tutkivaa journalismia

 

Viikko 15

11.4 klo 12.00 Mika Jaakola soittaa Prokofjevia (Anna, Ruut)

 

Esitykset, jossa opiskelijat kertovat lehtijutun tekemisestä.

 

Viikko 16

Mika Jaakola soittaa Prokofjevia

18.4 ja 19.4 klo 12.00 (Anna, Ruut)

 

21. huhtikuuta lähdemme

 

Kurssi jatkuu yhden tunnin verran ensi jaksossa. Valmistelemme työnäytepäivää ja kokoamme opintosalkkua, viimeistelemme töitä.