Tietoa tiedeopiskelusta CERNissä

 

Cernin hiukkasfysiikan tutkimuskeskus keskittyy fysiikan perustutkimukseen, jonka tavoitteena on luonnon perimmäisten kysymysten selvittäminen: Mitä materia on? Mistä se tulee? Kuinka materia pysyy koossa muodostaen monimutkaisia rakenteita kuten tähtiä, planeettoja ja ihmisiä? Yksi Cernin päämääristä on löytää tarkempi kuva siitä, miten maailmankaikkeus toimii.

Tutkimuslaboratorion työkalut, hiukkaskiihdyttimet ja ilmaisimet, ovat eräitä maailman suurimpia ja monimutkaisimpia tieteellisiä laitteita. Ne edustavat vuosisatamme teknologian viimeisimpiä saavutuksia. Cernin kiihdyttimillä tuotetaan suurienergisiä hiukkassuihkuja, joita käytetään aineen perimmäisen rakenteen ja maailmankaikkeuden syntyprosessin, alkuräjähdyksen, tutkimiseen. Cernin tutkijat analysoivat miljoonia hiukkastörmäyksiä selvittääkseen kuinka maailmankaikkeutemme on – 15 miljardia vuotta myöhemmin – saanut nykyisen rakenteen.

Cernillä on tärkeä rooli myös huomispäivän teknologian kehittämisessä. Hiukkasfysiikan vaatimat menetelmät mahdollistavat myös materiaalitutkimuksen ja tietotekniikan sovellusten kehittämisen. Näin Cernistä tulee tärkeä koekenttä myös teollisuudelle ja lääketieteelle.

 

CERN sijaitsee Ranskan ja Sveitsin rajalla, Geneven kaupungin länsipuolella. Sveitsi ei kuulu Euroopan Unionin jäsenvaltioihin, joten maahan saapuvilla tulee olla mukanaan passi. Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia matkustaessaan Sveitsiin. Passi on hyvä pitää mukana liikuttaessa CERNin lähistöllä, sillä Ranskan raja on lähellä.

Suomesta CERNiin on kätevintä matkustaa lentokoneella, jolloin saavutaan Geneven lentokentälle, joka sijaitsee noin 4 kilometrin päässä CERNistä.
Lentokentältä pääsee CERNiin paikallisbussilla. Kentän edustalta valitaan bussi numero 28 Hopital La Tour ja bussin päätepysäkillä, La Tour, vaihdetaan bussi nro 9 CERN tai vaihtoehtoisesti lentokentältä bussi nro 10 Onex Cite, ja vaihdetaan pysäkillä nimeltä Bouchet bussiin numero 9, jonka päätepysäkki on CERNissä. Bussissa tulee lukea CERN, sillä bussi numero 9:llä on Genevestä lähdettäessä kaksi eri päätepysäkkiä. Bussilippu maksaa 3,00 CHF. Bussilipun voi ostaa myös euroilla. Lentokentältä pääsee CERNiin myös taksilla. Taksi maksaa noin 25 – 30 CHF.

 

Sveitsin rahayksikkö on frangi (CHF), joka on noin 0,65 euroa tai yksi euro on 1,55 frangia. Tarkan kurssin voi tarkistaa Suomen Pankin valuuttakursseista http://www.bof.fi/fin/0_new/0.1_valuuttak/ tai Geneven www-sivulta: www.geneva-tourism.ch valikosta CHF – euro.

Monissa paikoissa Genevessä ja ympäristössä voi maksaa euroilla, mutta on joustavampaa ja halvempaakin asioida, jos voi maksaa Sveitsin frangeilla. Frangeja voi tietenkin vaihtaa kotimaassa ennen lähtöä, mutta niitä saa myös automaateista Visa-kortilla Cernistä. Cernin alueella on myös pankki, josta saa vaihtaa euroilla frangeja ilman vaihtopalkkioita. Pankki on avoinna ma – pe klo 8.30 – 17.

 

CERNin päärakennuksen vieressä oleva hostelli on edullisin ja käytännöllisin majoituspaikka oppilaille. Siellä halvin majoitusmuoto on kahden hengen huoneessa 13 CHF/hlö/yö. Tällöin suihku ja WC ovat käytävällä. Lakanat ja pyyhkeet ovat hostellin puolesta, mutta aamiainen ei kuulu hintaan.

 

Saapuminen CERNiin hostelin aukioloaikojen aikana; CERNin vastaanotosta, rak. 33, noudetaan vierailukortit ja he myös neuvovat tien hostelin vastaanottoon, rak. 39.
Saapuminen hostelin aukioloaikojen ulkopuolella; avaimet ja vierailukortit ovat CERNin B-portin vartijoilla.

Hostelli on tarkoitettu CERNissä vierailevien tutkijoiden majoituspaikaksi. Huoneet ovat sisutettu työhuoneiksi. Huoneissa tulee käyttäytyä rauhallisesti, ettei häiritse työtään tekeviä tutkijoita. Huoneissa ei saa myöskään säilyttää alkoholijuomia eikä tyhjiä pulloja. Häiriöistä hostellissa tulee ilmoitus Suomi-toimistoon

 

Valmista ruokaa saa halvimmalla CERNin Cafeteriasta.
CERNin ruokalan ruoka-annokset ovat yleensa 7-10 CHF sisältäen valitun lämpimän ruuan, 3 palaa leipää ja ruokajuomaksi vettä. Ruokalassa on lisäksi salaattipöytä, salaattilautasen hinta määräytyy annoksen painon mukaan. CERNin ravintola on auki arkisin klo 7:00-01:00 ja viikonloppuisin 7:00-23:00. Lämpimiä aterioita tarjoillaan klo 11:30-14:00 ja 18:00-20:00.

Ruokaa voi myös valmistaa itse hostelin yhteiskäytössä olevassa keittiössä.

Edullisinta ruokaa voi ostaa Ranskasta Champion -tavaratalosta. Se sijaitsee St. Genis'n kylässä parin kilometrin pääässä CERNistä. Sinne pääsee CERNistä Y-bussilla, jonka bussipysäkki on CERNin B-portin kohdalla vastakkaisella puolella katua. Ranskan busseissa lippu maksetaan kuljettajalle ja valuuttana on tietenkin euro.

CERNin B-porttia vastapäätä on ESSOn huoltoasema, missä on myös peruselintarvikkeita. Se on avoinna 7-22.
CERNistä ympäristöön on helpointa liikkua busseilla, http://www.tpg.ch/Internet+TPG/Anglais/EHomepage/Accueil.htm
CERNistä Genèveen pääsee bussilla numero 9 ja päinvastoin. Bussilla matkustettaessa on syytä varata paljon kolikoita mukaan ja maksaa tasarahalla, sillä lippuautomaatti ei anna rahasta takaisin ja auton kuljettajalle ei voi matkalippua maksaa. Kertalippu maksaa 3 CHF ja päivälippu 10 CHF (2005).

Ranskan puolelle matkustetaan Ranskan busseilla, joissa on Y-tunnus. Niiden bussipysäkki on CERNin B-portin kohdalla vastakkaisella puolella katua. Ranskan busseissa lippu maksetaan kuljettajalle ja valuuttana on tietenkin euro. Ranskan puolella Thoiryssa on Val Thoiryn ostoskeskus noin kymmenen kilometrin päässä CERNistä. Ranskasta ostettaessa on huomioitava tullirajoitukset palattaessa takaisin Sveitsin puolelle.

 

Sveitsissä on tyypillinen keskieurooppalainen ilmasto. Talvet ovat leutoja ja kesät ovat lämpimiä. Geneveä ympäröivät vuoristot, joten sadesäätä ja viileitä öitä on kesäisinkin. Viimeisimmät sääennusteet ja -tiedot voit katsoa osoitteesta http://www.weather.com/common/welcomepage/world.html?from=globalnav
sekä osoitteesta http://www.meteosuisse.ch/web/en/weather.html

 

Sveitsissä on käytössä hieman Suomesta poikkeava sähköpistoke. Suomessakin käytössä oleva kapea pistokemalli toimii myös Sveitsissä, mutta pyöreä pistoke vaatii adapterin. Adapterin voi ostaa kaupasta tai lainata Suomi-toimistolta.

 

Punaisen Ristin museo on avoinna päivittäin (suljettu tiistaisin) klo 10-17. http://www.micr.ch

CERNissä vierailleet opiskelijaryhmät ovat yleensä käyneet myös Punaisen Ristin museossa. Suomi-toimiston (tuija.karppinen@cern.ch) kautta varataan vierailuajankohta sekä opas museoon. Pääsymaksut: Aikuiset 10 CHF (ryhmät väh.15 aikuista 7 CHF). Opiskelijat 5 CHF. Opastus 60 CHF. (2005) Opas kannattaa ehdottomasti ottaa, koska silloin vierailusta saa paljon enemmän irti.

 

Yhdistyneet Kansakunnat http://www.unog.ch ( => The Palais des Nations => Guided Tours)
YK on avoinna huhtikuusta lokakuuhun klo 10-12 ja 14-16. Heinä- ja elokuussa 10-17. Muina aikoina sopimuksen mukaan. Aikuiset 10,00 CHF(ryhmät väh. 20 aikuista 20% alennus), opiskelijat 8,00. CHF (2005)

Ryhmävierailut kannattaa varata etukäteen. Suomi-toimisto (tuija.karppinen@cern.ch) on hoitanut suomalaisten opiskelijaryhmien varaukset.

YK:n portilla on turvatarkastus ja matkanjohtajan passi otetaan vierailun ajaksi säilöön. Kaikilla on oltava passit mukana ja varatusta ajasta ei saa myöhästyä. YK on upea paikka, jossa kannattaa käydä.

 

Meillä on ollut tapana kokoontua iltaisin tekemään ryhmätöitä tai opiskelemaan. Meillä on ollut mukana omia kannettavia tietokoneita, jotka on saatu liitetyksi CERNissä joko langattomaan tai lankaverkkoon.
Iltaisin olemme kirjoitelleet artikkeleita kotimaan paikallisiin lehtiin ja lähettäneet ne sähköpostilla toimitukseen. Näin jutut on voitu julkaista jo ennen kuin olemme palanneet CERNistä kotiin.
Yhteisissä palavereissa on voitu myös keskutella päivän kokemuksista ja valmistautua seuraavan päivän luentoihin.
Iltatyöskentelyllä saadaan syntymään yhteishenkeä ja turvallisuuden tunnetta.