En utmärkt egenskap med teorin om Higgsmekanismen är att den gör en förutsägelse som kan verifieras med experiment. Higgsmekanismen spår nämligen att det existerar en ny partikel som inte har setts i tidigare experiment.
Denna partikel, som kallas för Higgspartikeln är en boson, som de kraftförmedlande partiklarna. Fast Higgspartikeln förmedlar inte någon kraft, men den kan sägas vara orsaken till att de andra partiklarna inte är masslösa.
Forskarna har länge sökt efter Higgspartikeln bland resultaten av sina experiment, det dock inte så lätt att hitta den. Teorin bakom Higgsmekanismen förutsäger alla egenskaper hos Higgspartikeln förutom dess egen massa. Om denna massa är väldigt stor krävs det experiment som kan producera mycket energi för att kunna hitta Higgspartikeln, och sådana experiment är dyra och svåra att konstruera.
Senast var det de fyra experimenten vid LEP-acceleratorn som sökte efter Higgspartikeln. Man letade framförallt efter kollisioner där det bildas en Higgspartikel samtidigt med en Z-partikel. Higgspartikeln är väldigt kortlivad och sönderfaller genast till nya partiklar som enligt Standardmodellen ska vara så tunga som möjligt. I LEP var detta två stycken b-kvarkar som var de tyngsta möjliga partiklar som Higgspartikeln kunde sönderfalla till (topp-kvarken är tyngre än b-kvarken men energin i LEP räcker inte till för att producera två topp-kvarkar).