När du analyserar de händelser du har valt ska du notera hur många sönderfall av varje sort du hittar. Om du gör denna uppgift/laboration ensam räcker det med att analysera 2-300 kollisionsbilder för att en hyfsad uppskattning av grenkvoterna. Om en hel klass gör uppgiften som en laboration kan eleverna delas in i grupper som analyserar de 10 olika länkarna med 100 Z-sönderfall i varje länk. Sedan sammanställs gruppernas resultat för att få ett bra slutresultat med små statistiska fel. Följande typer av sönderfall ska noteras:
Sedan är det dags att analysera resultatet, och här blir det problem med neutrinosönderfallen. Eftersom dessa aldrig kan upptäckas får vi lita på Standardmodellen som säger att i 20 % av fallen sönderfaller Z-partikeln till neutriner. Det betyder att om du t.ex. har analyserat 100 händelser så utgör dessa 80 % av det totala antalet Z-sönderfall.
Nu är det lätt att räkna ut grenkvoterna för de händelser du har analyserat. Om du t.ex. har hittat 5 stycken elektronhändelser (av 100 stycken analyserade) så betyder det att Z-partikeln sönderfaller till elektroner i 5/(100/0,80) = 4 % av fallen.
När du har räknat ut alla dina grenkvoter kan du jämföra med vad Standardmodellen förutsäger teoretiskt, se länken nedan.